Onderhoudsadvies voor de membraanafsluiter 51x

15-jul-2013 8:00

Bij de ontwikkeling van de membraanafsluiters enkele jaren geleden was onderhoud één van de focuspunten. Bij de oude membraanafsluiters moesten de bouten regelmatig worden nagetrokken. In de membraanafsluiters 51x is het afsluiterhuis voorzien van zaagtandschroefdraad. Hierdoor is natrekken in principe niet nodig.

We zeggen “in principe”, omdat dit een op testen gebaseerde theoretisch uitspraak is, die uitgaat van ‘gemiddelde condities’. Maar niet alle membraanafsluiters zijn onderhevig aan dezelfde condities. Sinds de invoering van de membraanafsluiter 51x is namelijk in een enkele situatie gebleken dat het nadraaien toch wenselijk is. Het kan namelijk voorkomen dat een membraan wegens zeer intensief gebruik of onder relatief extreme omstandigheden meer aan slijtage onderhevig is dan bij standaardcondities. Als die versnelde slijtage een lekkage veroorzaakt dan kan het (tot 20°) natrekken van het huis de oplossing bieden.

In de bijlage ziet u hoe u dit kunt doen. Na het dichten van de lekkage kan het zijn dat er nog vloeistof in het binnenhuis is achtergebleven. Wij adviseren u om in dat geval bij de eerstvolgende mogelijkheid het membraan door een nieuwe te vervangen.

Voor het hele artikel en de instructies, zie de pdf

Terug