Wij helpen u snel en eenvoudig met legionella controle

27-nov-2019 8:15

Drinkwater wordt in Nederland streng gecontroleerd, maar die controle stopt vaak zo gauw het water uw gebouw bereikt. En daar ligt juist het gevaar. Legionellabacteriën in stilstaand water tussen de 25 ⁰C en 45 ⁰C graden vermenigvuldigen zich zo snel dat water na 3 dagen geen drinkwater meer te noemen is. Maar hoe houdt u nu grip op legionellagroei?

Legionella controle systeem

Biofilm is het probleem bij legionella groei

Biofilm vorming en legionella groei

Legionella kan zich in leidingwaterinstallaties alleen vermenigvuldigen in biofilm (met relatief grote aanwezigheid van eencellige protozoa). Biofilm ontwikkelt zich onder andere bij temperaturen tussen de 25 ⁰C en 55 ⁰C graden en bij stilstaand water ('dode leidingen'). U kunt biofilmvorming voorkomen door een continue juiste temperatuur van het drinkwater en een goede doorstroming. Helaas is dit in de praktijk niet zo makkelijk te realiseren.

Maatregelen vaak niet toereikend

Maatregelen Legionella

De regelgeving richt zich op de controle van de temperatuur van koud en warm water. Koud drinkwater moet onder de 25 ⁰C blijven. Mengwater en warmwater in leidingen moeten na gebruik ook weer snel afkoelen tot onder de 25 ⁰C. Daarnaast moet ook de omgevingstemperatuur onder de 25 ⁰C blijven. In de winter is dit met veel maatregelen nog wel te doen, maar in de zomer is dit bijna onmogelijk. Warmwater in een boiler of circulatiesysteem moet op minimaal 60 ⁰C in de boiler of het circulatiesysteem terugkomen.

Bovendien kan drinkwater niet langer dan een week stilstaan en moet vervuild water worden uitgespoeld. In de zomer zal drinkwater, vanwege de hoge temperatuur dus bijna dagelijks moeten worden uitgespoeld. Om alles nog complexer te maken moet er ook nog eens voor de zorgplicht allerlei gegevens worden bijgehouden, zodat men kan aantonen dat alles in het werk is gesteld om besmetting bij mensen te voorkomen.

GF heeft de oplossing!

Drinkwater regulatie systeem

Hoe waarborgt u dat het koude drinkwater overal onder de 25 ⁰C blijft en dat het warme tapwater overal boven de 62 ⁰C blijft? Hoe waarborgt u dat er goed gespoeld wordt? Hoe verzamelt u alle gegevens die nodig zijn voor uw zorgplicht? Heel simpel, met HAS (Hycleen Automation System) van GF. Dit systeem bestaat uit een centrale controle unit die verbonden is met één simpele kabel naar alle afsluiters in uw systeem. Via de centrale unit kunt u alles eenvoudig controleren en bedienen. Kort samengevat:

  • Automatisch spoelen en reinigen kunt u op vaste tijden instellen
  • Temperatuurcontrole (continue)
  • Data logging van alle relevante gegevens voor uw zorgplicht
  • Eenvoudige inbedrijfstelling en gebruiksvriendelijke bediening

Uw voordelen op een rijtje:

Hycleen voordelen web
  • Koud drinkwater altijd onder de 25 ⁰C
  • Warm tapwater altijd boven de 62 ⁰C
  • Snelle en simpele inbedrijfstelling (Plug & Play)
  • Alle data wordt vastgelegd
  • Centrale temperatuur monitoring, dus u hoeft niet meer lokaal de temperatuur af te lezen
  • Centraal de doorstroming regelen van alle afsluiters, dus niet meer handmatig en lokaal

Neem contact op

Georg Fischer N.V.
Lange Veenteweg 19
8161 PA Epe
Postbus 35
8160 AA Epe
Nederland

nl dot ps #at# georgfischer dot com
Terug