GF PVC-U, al meer dan 65 jaar de industriële standaard

23-sep-2020 8:01

In 1955 werd de allereerste PVC-U fitting geproduceerd bij GF in Schaffhausen (Zwitserland). Een mijlpaal waar we graag bij stilstaan, want sinds jaar en dag is het GF PVC-U-leidingsysteem de industriële standaard met een eigen PVC-U receptuur, een uitgebreid productprogramma en een speciaal ontwikkelde lijm. Maar hoe zijn we gekomen waar we nu zijn? Ga mee terug in de tijd!

PVC-U_112022_286_2014_neu

PVC-U met eigen receptuur

In de jaren 50 van de vorige eeuw was PVC-U nog van inferieure kwaliteit. GF zag destijds heel veel potentie in dit materiaal voor leidingsystemen en begon te experimenteren om het materiaal kwalitatief te verbeteren. In 1955 was het zo ver. GF had na veel testen en aanpassingen een eigen PVC-U receptuur ontwikkeld met een zeer goede slagvastheid en een uitstekende chemische resistentie. Het zou de basis worden voor een industriële standaard.

Geschiedenis productie

Samenwerking met Henkel

In diezelfde tijd waren de beschikbare lijmen niet toereikend om een optimale PVC-U verbinding te garanderen. Om een juiste lijmverbinding te kunnen maken is specifieke kennis nodig. Daarom ging GF op zoek naar een geschikte samenwerkingspartner en die werd gevonden in Henkel. In 1964 werd officieel de Tangit PVC-U lijm op de markt geïntroduceerd. Het unieke van deze lijm was, dat de oplosmiddelen in de lijm het PVC-U een heel klein beetje oplossen, waarna het oplosmiddel verdampt. Hierdoor ontstaat een homogene verbinding, bijna vergelijkbaar aan lassen. Het werd destijds wel eens "koudlassen" genoemd.

Samenwerking Henkel

Continue doorontwikkeling 

In de loop van de tijd is het GF PVC-U programma uitgegroeid tot een uitgebreid productprogramma met buizen, fittingen, afsluiters, meet- en regelsystemen en diverse toebehoren zoals buisklemmen en lijm. Nieuwe toepassingen gaan vaak gepaard met nieuwe problemen. GF zou GF niet zijn als er voor deze problemen ook snel nieuwe oplossingen zouden komen. En die kwamen er ook, zoals een nieuwe lijm voor leidingsystemen met agressieve media (Tangit DTX), een lijm specifiek voor snelle reparaties (Tangit Rapid) of fittingen voor compacte installaties in een kleine ruimte (PRO-FIT).

Zo blijven wij onze producten continu verbeteren om u de beste oplossingen te bieden. In de volgende nieuwsbrief gaan we dieper in op de diverse voordelen van specifieke oplossingen en ons PVC-U leidingsysteem in zijn geheel. De komende weken gaan wij via ons LinkedIn kanaal diverse interessante posts plaatsen over 65-jaar PVC-U. Wilt u weten welke? Volg dan onze bedrijfspagina op LinkedIn!


Volg onze updates op LinkedIn

GF LinkedIn pagina
Ga naar onze bedrijfspagina!

Terug