Algen, de grondstof van de toekomst geproduceerd in bioreactoren gemaakt van kunststof leidingen

Een succesvolle samenwerking tussen verschillende onderzoeks- en ontwikkelingspartners heeft geleid tot de productie van de eerste algenbioreactoren in Europa en de VS. In de algenbioreactor zit een compleet nieuw leidingsysteem volledig gemaakt van kunststof en speciaal ontwikkelt voor de teelt van algen. De nieuw ontwikkelde leiding is een dunwandige transparante kunststof buis die de groei van algen significant stimuleert.

bioreactor

In samenwerking met LGem voeren we sinds 2007 proeven uit om de groei van algen in bioreactoren te stimuleren. In 2010 sloot de Technische Universiteit Wildau in Berlijn zich ook aan bij dit project. “De nieuwe biotechnologie heeft een enorm potentieel en de benodigde investeringen zijn groot. Daarom voeren wij een toegepast onderzoek uit, samen met onze partner GF Piping Systems.“ Aldus Professor Franz Xaver Wildenauer van de Technische Universiteit Wildau. Samen met deze en de partners Texas University Austin en AlgEternal uit de VS, is dit onderzoek uitgegroeid tot een groot project dat veel betekenis zal hebben in de toekomst.

De dunwandige, transparante PVC buizen en fittingen die gebruikt worden in de bioreactoren zijn speciaal ontwikkeld voor de groei van algen. De ingenieurs slaagden erin het juiste evenwicht te vinden tussen de hoeveelheid licht die wordt doorgelaten en de duurzaamheid van het materiaal. Omdat kunststoffen zoals PVC veranderingen ondergaan als ze gedurende lange periodes worden blootgesteld aan zonlicht, is dit een belangrijke factor die heeft meegespeeld in het onderzoek. Het resultaat is een nieuw leidingsysteem dat niet gevoelig is voor UV straling, maar juist de groei van algen stimuleert dankzij de hoge lichtdoorlaatbaarheid van de buis en de fotosynthese die zo ontstaat.

Voor de ontwikkeling van deze speciale dunwandige PVC buizen ontving GF Piping Systems in 2010 de internationale Gold Solvin Award voor Innovatie.

Algen vormen de basis van biomassa die nodig is voor de productie van biobrandstof. Omdat algen een hoog suikergehalte hebben en veel zetmeel, olie en omega-3-vetzuren bezitten, ligt de productie van biomassa door middel van algengroei 5 tot 10 keer hoger dan met bijvoorbeeld maïs of canola. Bovendien is dit proces volledig CO2 neutraal, omdat de kleine algenorganismen koolstofdioxide binden die ze nodig hebben voor hun groei.

Er is een groeiende vraag naar biomassa in de cosmetische industrie, de voedingsmiddelenindustrie en op het gebied van energiewinning en brandstofopwekking. Momenteel worden diverse processen onderzocht om bioreactoren te verbinden met elektriciteitscentrales. Als dit lukt, kan dit leiden tot een algehele vermindering van CO2 emissies. Ook de vraag naar biodiesel uit biomassa is groeiende. Biodiesel wordt in de VS al beschouwd als potentiële brandstof. Algen worden niet voor niets de grondstof van de toekomst genoemd.