Milieustudies

Wij vinden het vanzelfsprekend dat wij weten welke invloed onze producten hebben op het milieu. Daarom laten wij zelf onafhankelijke milieustudies uitvoeren en nemen wij regelmatig deel aan milieustudies. Wij analyseren nauwgezet de resultaten uit deze studies en controleren welke effecten onze producten of vergelijkbare producten hebben op het milieu.

Ecologische prestaties van kunststof leidingsystemen

Uit naam van Teppfa (de Europese vereniging voor kunststof buizen en fittingen), maakte het VITO (Vlaams instituut voor technologisch onderzoek) 12 beoordelingen van de levensduur van verschillende kunststof leidingsystemen in de water- en gassector en woning- en utiliteitsbouw. In elke case werd ook een ander materiaal beoordeeld. De resultaten werden gepresenteerd in zogenaamde milieuproductverklaringen (EPD's) en werden onderworpen aan de kritische controle van het bedrijf denkstatt.

Vanwege de specifieke selectie van materialen en leidingsystemen zijn de volgende vier studies interessant:

  • Waterdistributie via drukleidingen: PE leidingsysteem
  • Waterdistributie via drukleidingen: PVC-U leidingsysteem
  • Warm / koud drinkwater: PE-X leidingsysteem
  • Warm / koud drinkwater: meerlaags leidingsysteem  (polymeer / Al / polymeer)
teppfaAfbeelding:Teppfa

De conclusie was dat leidingsystemen geproduceerd uit kunststof minder invloed hebben op het milieu dan conventionele materialen. Deze conclusie bevestigt de resultaten van andere studies en hiermee wordt duidelijk aangetoond dat kunststof leidingsystemen veilig zijn voor het milieu.

Een overzicht van de belangrijkste punten kunt u downloaden op de website van Teppfa: http://www.teppfa.eu/epdoverview. Hier treft u aanvullende informatie aan, maar ook milieuproductverklaringen, rapporten van derden en de evaluatie van de beoordelingen van de levensduur opgesteld door Vito.

Ecologische prestaties van buizen

Life cycle assessment van kunststof buizenLife cycle assessment van kunststof buizen

Wij stelden een beoordeling op van de levensduur van buizen die gebruikt worden in de woning- en utiliteitsbouw, voor de industrie en voor het transport van water en gas. In deze beoordelingen wordt de invloed op het milieu van een 1 meter buis gemaakt uit kunststof vergeleken met een 1 meter buis gemaakt uit andere materialen (voor DN25, 80, 150 en 400). De studie werd uitgevoerd door onafhankelijke Zwitserse specialisten en was gericht op de levensduur. De studie is gebaseerd op de voornaamste internationale database, Ecoinvent, met gegevens over de levensduur van industriële producten en materialen.

De conclusie is dat de kunststof buizen van GF Piping Systems beter presteren dan buizen uit andere materialen. De CO2 voetafdruk, dat is het gecumuleerde broeikasgas dat ontstaat tijdens de productie, het transport en de verwijdering van een PE buis van 1 meter, van de maat DN80 is bijna 5 keer lager dan die van een vergelijkbare buis vervaardigd uit roestvrij staal. De beslissende factoren voor de beoordeling van de levenscyclus van buizen zijn het type en de hoeveelheden materiaal die gebruikt worden. Veel kunststoffen hebben vergelijkbare energievereisten per kilogram materiaal. Zwak gelegeerd staal en gietijzer hebben veel lagere energievereisten per kilogram. Voor een buis van GF Piping Systems van 1 meter kunststof zijn de resultaten echter heel anders. Vanwege het veel lagere gewicht leveren onze kunststof buizen juist veel betere resultaten, vooral in kleine en middelgrote afmetingen.

Invloed van kunststoffen op energieverbruik en uitstoot van broeikasgassen in Europa

PlasticsEurope heeft in een studie de invloed op het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen gemeten door kunststof producten te vervangen door andere materialen.


De resultaten:
Producten die gemaakt zijn uit kunststof leveren aanzienlijke besparingen op in energie en in de uitstoot van broeikasgassen. De vervanging van kunststof producten door andere materialen leidt in de meeste gevallen tot een toename van het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen.

Als alle kunststof producten nu vervangen zouden worden door andere materialen dan zou er 50% meer energie verbruikt worden. Met andere woorden, kunststof producten zorgen voor een totale energiebesparing van 2400 miljoen GJ per jaar. Dit komt neer op 50 miljoen ton ruwe olie, verdeeld over 200 grote mammoettankers.

Pilz, H., Brandt, B., Fehringer, R. (2010): De invloed van kunststoffen op energieverbruik en uitstoot van broeikasgassen in Europa. Denkstatt GmbH in opdracht van PlasticsEurope, Brussel, België.