Primeur, de eerste fabriek die schone waterstof produceert!

4-jul-2019 15:45

Een ding is zeker, aardgas gaat (geleidelijk) verdwijnen en de energietransitie gaat nu eenmaal geld kosten. De vraag is alleen: Hoe kunnen we dit op een zo duurzame en betaalbare manier realiseren? Waterstof is een potentieel alternatief, waarbij het bestaande gasleidingnet gebruikt zou kunnen worden als transportmiddel. Het was lange tijd de uitdaging om dit groen te produceren, maar nu kan het! In Veendam is recentelijk een fabriek geopend waar schone waterstof wordt geproduceerd.

Productie groene waterstof door de Gasunie

De BNR interviewde Michiel Bal van de Gasunie, die de fabriek in Veendam opende. Daar kan nu op grote schaal duurzaam waterstof worden geproduceerd. De fabriek wordt voorzien van duurzame energie door middel van windmolens en 5000 zonnepanelen. In de fabriek wordt water gesplitst met behulp van de energie en zo ontstaat er waterstof en zuurstof.

Met deze fabriek wil de Gasunie vooral laten zien dat het vervangen van aardgas met waterstof werkt en dat we de aankomende tijd 'de mouwen moeten opstropen' om de ontwikkeling in een versnelling te brengen. Nu wordt het "groene gas" alleen nog geleverd aan de industrie. Daarna staat de consumentenmarkt op het programma.

Het grote voordeel van waterstof is dat 90% van het bestaande gasnetwerk kan worden ingezet voor de transport van waterstof. Dit transport is snel en goedkoop, wat het ook nog eens een zeer aantrekkelijke optie maakt.


Luister hier naar het volledige interview:


Groene waterstof productie
Terug