Levät – tulevaisuuden raaka-aine, jota kasvatetaan muoviputkin varustetuista bioreaktoreissa

GF Piping Systems osallistuu läheisesti ensimmäisten levätuotantoon tarkoitettujen bioreaktorien tutkimukseen ja kehittelyyn Euroopassa ja USA:ssa. Tähän sovellukseen suunniteltu uusi putkijärjestelmä on valmistettu läpinäkyvästä muovista. Onnistunut yhteistyö kehityskumppaniemme - LGem (NL), TH Wildau (D), Austinissa sijaitseva Teksasin yliopisto (USA) ja AlgEternal (USA) - kanssa on johtanut ensimmäisten kaupallisten, levänkasvatukseen tarkoitettujen bioreaktorien tuotejulkistukseen.

bioreaktorit

Yhteistyössä LGemin kanssa suoritetut kokeet erikoisvesilevän kasvatuksesta bioreaktoreissa ovat olleet menestyksekkäästi käynnissä jo vuodesta 2007. Vuonna 2010 Berliinissä sijaitseva Wildaun teknillinen korkeakoulu liittyi mukaan projektiin uutena kehityskumppanina. Professori Franz Xaver Wildenauer, TH Wildau/Berliini, kertoo: ”Uuden bioteknologian mahdollisuudet ovat valtavat, kuten myös tarvittavat investoinnit. Siksi suoritamme soveltavaa tutkimusta yhdessä kumppanimme GF Piping Systemsin kanssa.“

GF Piping Systems kehitti bioreaktorien suorituskykyiset putket ja liitännät. Insinöörit onnistuivat löytämään oikean tasapainon materiaalin läpi pääsevän valon ja sen kestävyyden välillä, koska muovit (kuten polyvinyylikloridi PVC) muuttuvat pitkäaikaisen auringonvalolle altistumisen seurauksena. Uuden putkiston ominaisuutena on erinomainen UV-säteilyn kesto - lisäksi se korostaa ja kiihdyttää biomassan tuotantoa fotosynteesin avulla. Näiden erikoisputkien kehittämisestä GF Piping Systems on jo vuonna 2010 saanut Gold Solvin-innovaatiopalkinnon.

Leviä pidetään usein tulevaisuuden raaka-aineena. Levälajeja on yli 40 000 erilaista. Levien korkeasta sokeri-, tärkkelys-, öljy- ja omega3-rasvahappoitoisuudesta johtuen niiden avulla voidaan saavuttaa yli seitsenkertainen tuottavuus maissiin verrattuna. Viljellyt kasvit voidaan käsitellä edelleen biomassaksi ja biopolttoaineeksi. Lisäksi organismit sitovat itseensä hiilidioksidia (CO2), jota ne tarvitsevat kasvaakseen.

Tällä hetkellä tutkitaan eri prosesseja jotka liittyvät siihen, miten bioreaktorit voidaan liittää voimalaitoksiin. Uudenlaisten prosessien avulla pitäisi olla mahdollista vähentää ympäristölle haitallisia CO2-päästöjä samalla, kun kasvatetaan biomassaa.

Biomassa on hyvin kysyttyä kosmetiikkateollisuudessa ja elintarvikkeiden (kuten kalaruokien) tuotannossa. Levistä jalostettavaa biodieseliä pidetään USA:ssa tulevaisuuden polttonesteenä.