Alger – fremtidens råmateriale dyrkes i bioreaktorer fremstillet af plastrør

GF Piping Systems er dybt involveret i forskning og udvikling af de første bioreaktorer til algeproduktion i Europa og USA. Det nye rørsystem, der er designet til denne anvendelse, er fremstillet af gennemsigtig plast. Det vellykkede samarbejde med udviklingspartnerne LGem (NL), TH Wildau (D), Texas University i Austin (USA) og AlgEternal (USA) har medført, at de første bioreaktorer til algedyrkning er blevet frigivet.

bioreactor

Vi har siden 2007 i samarbejde med LGem, gennemført vellykkede tests med dyrkning af specielle vandalger i bioreaktorer. I 2010 kom Wildau tekniske universitet i Berlin med i projektet som endnu en udviklingspartner. Professor Franz Xaver Wildenauer, TH Wildau/Berlin, rapporterer: "Den nye bioteknologis potentiale er enormt, og det er de nødvendige investeringer også, og det er derfor vi foretager målrettet forskning sammen med vores partner GF Piping Systems."

De højtydende rør og fittings til bioreaktorerne er udviklet af GF Piping Systems. Det lykkedes for teknikerne at finde den rette balance imellem den lysmængde, der passerer igennem, og materialets holdbarhed, fordi plastictyper som polyvinylchlorid (PVC) forandres, når det udsættes for sollys i længere perioder. Det nye rørsystem har høj UV-resistens og fremmer eller accelererer biomasseproduktion via fotosyntese. GF Piping Systems har allerede modtaget den internationale innovationspris ""Gold Solvin Award"" i 2010 for udviklingen af disse specielle rør.

Alger kaldes ofte fremtidens råmateriale. Der findes mere end 40.000 forskellige algetyper. På grund af deres høje indhold af sukker,stivelse og omega3-fedtsyrer er det muligt at opnå en produktivitet, der er syv gange højere end majs. Disse dyrkede planter kan forarbejdes til biomasse og biobrændsel. Derudover binder organismerne kuldioxid (CO2), som de skal bruge for at vokse.

I øjeblikket undersøges flere processer til at forbinde bioreaktorer med kraftværker. Dette skulle medføre en reduktion af udledningen af miljøskadeligt CO2, samtidig med at der produceres biomasse.

Biomasse er meget efterspurgt i kosmetikbranchen og til fødevareproduktion, f.eks. til fiskefoder. Biodiesel fremstillet af alger anses som fremtidens brændstof i USA.